Stofbleer: Hvorfor og hvilke?

Hvorfor bruge stofbleer?

Herhjemme bruger vi stofbleer. Det har vi gjort siden Liv var omkring en uge gammel. Jeg var ikke særlig langt henne i graviditeten da vi begyndte at tale om at bruge stofbleer. Johannes var ikke overbevist fra start men han var villig til at give det en chance. Jeg forsøgte at sætte mig lidt ind i stofble verden. Men der var så mange nye navne og begreber at det var noget af en udfordring. Så jeg besluttede mig for at købe nogle Little Lamb bleer uden egentlig at have helt styr på hvilken type bleer det var samt deres fordele/ulemper. Min mor gik i gang med at strikke blebukser i uld og allerede et godt stykke før termin var det hele klar.

I min optik er der nærmest kun fordele ved at bruge stofbleer. I hvert fald hvis man har en vaskemaskine i hjemmet eller nogenlunde fri adgang til en. Jeg bliver tit spurgt om det ikke er besværlig eller ulækkert men det synes jeg vitterligt ikke det er. Når vi skifter Liv smider vi de beskidte bleer i en spand. Når spanden er fuld ryger det hele en tur i vaskemaskinen på 60 grader med forvask og et ekstra skyl til sidst. Nu da hun er begyndt at få fast føde skyller vi lige det værste afføring af indlægget i bleen inden vi smider det hele til vask. Da hun kun fik modermælk røg det hele bare med i vaskemaskinen. Og det blev rent hver gang. Var der nogle misfarvninger skulle det bare lige ud og hænge i solen og allerede efter et par timer var det bleget væk.

 

Fordele ved stofbleer

 • Ingen kemikalier eller andet skidt i bleerne. Det er godt for Liv og det er godt for miljøet.
 • Temperaturen er lavere i stofbleer end i papirsbleer. Forestil dig lige at gå rundt i plastikunderbukser på en varm sommerdag! Lyder det rart?
 • Det er billigere. Og så kan man endda kan bruge dem til flere børn og/eller sælge dem videre når man ikke selv skal bruge dem mere.
 • Der bruges færre ressourcer. Hvis man sørger for at fylde vaskemaskinen og tørre sine bleer på en tørresnor så er der en væsentlig reduktion i forbruget af vores skrøbelige planets ressourcer.
 • Man producer mindre skrald. Ja det siger jo ligesom sig selv. Bleen ryger i vaskemaskinen og ikke i skraldespanden.
 • Børn der bruger stofbleer bliver ofte hurtigere renlige.
 • Stofbleer er MEGET flottere end papirsbleer…

Læs mere om fordelene ved stofbleer hos naturebaby.

 

De første dage var uden stofbleer

De første to dage af Livs liv var vi indlagt på barselsgangen da der på grund af den lange fødsel var gået mere end 24 timer fra vandafgang til hun kom til verden. Og så vil de gerne lige beholde en for at holde øje med blandt andet infektioner. På hospitalet var der papirsbleer. Vi havde ikke taget stofbleer med hjemmefra da vi havde regnet med at føde ambulant og komme hjem relativ kort tid efter fødslen. Men sådan blev det ikke.

Da vi kom hjem prøvede vi stofbleerne på hende. Men vi havde vænnet os til de noget mindre og fladere papirsbleer. Stofbleerne så kæmpe store ud på hende. Hun lignede en tumling. Og det så egentlig heller ikke særlig behageligt ud at ligge der med numsen i vejret og hoved nedad. Så vi fortsatte med papirsbleerne en lille uges tid før vi igen med større succes forsøgte os med stofbleerne. De første uger brugte vi faktisk også helt almindelige gammeldags stofbleer. Dem de fleste kender som gylpeklude.

 

Vores første stofbleer

De første stofbleer vi købte var formsyede bambusbleer fra Little Lamb.

Formsyet bambusble fra Little Lamb
Til den formsyede ble fra Little Lamb hører der to indlæg. Et sugende i bambusfrotté og et fleeceindlæg der leder væsken væk fra huden

De er lavet af bambusfrotté som er et absorberende materiale. Da de ikke er vandtætte skal man have enten et par uldblebukser eller et cover af pul (vandtæt og åndbart materiale) udover. Min mor har strikket en masse fine uldbukser som vi har brugt ud  over de formsyede bleer. Uldbukserne skal lanolinbehandles for at være vandtætte.

Fine uld blebukser strikket af mormor

Vi har været rigtig glade for de formsyede bleer fra Little Lamb. Der har stort set ikke været nogle problemer med lækage. De kan suge en masse og de er nemme at bruge. Det medfølgende fleeceindlæg er nemt at skylle i toilettet når der sidder afføring på.

Bleerne kan godt være lidt lang tid om at tørre her om vinteren men hvis man bare har nok bleer er det ikke noget problem. På en varm og luftig sommerdag er de tørre i løbet af en halv dag. Velkroen som bleen lukkes med bliver lidt stiv i det. Jeg ved at nogen vælger at pille det af og i stedet lukke bleen med en snappi.

Bleerne fåes i flere forskellige størrelser alt efter barnets vægt. Vi er stadig i størrelse 1 der går op til ca 9 kg.

 

Lommebleer

Little Lamb har også lavet andre bletyper.  Blandt andet en lommeble.

Lommeble fra Little Lamb
Lommen med to indlæg stikkende ud

Som navnet antyder er en lommeble en ble med en lomme i. Heri lægges et eller flere absorberende indlæg. Bleerne er nemme at bruge og egner sig godt til at have med i vuggestue eller når barnet skal passes af nogen der ikke er vant til stofbleer. Man pakker simpelthen bleerne på forhånd og så er de lige til at sætte på barnet. Jeg synes at lommebleerne var LL er gode. De tørrer hurtigere end de formsyede men de kan ikke suge lige så meget og skal skiftes oftere hvis man skal undgå lækage.

Denne ble er en såkaldt onesize. Den har knapper på fronten så den kan tilpasses til både små og store blebørn.

 

Anavy stofbleer

Anavy er et tjekkisk mærke. De laver flere forskellige typer af bleer.

Den de kalder easy er en ai2 (all in 2) ble som består af en ble med en yderside i pul og et eller flere sugende indlæg. Hvis selve bleen ikke er våd eller snavset kan man bare skifte indlægget. Efter 3-5 skift bør man dog også skifte selve bleen selvom den ikke er våd/snavset.

Anavy easy
Anavy easy og det medfølgende slangeindlæg

Anavy har også en formsyet ble. Ligesom med bambusbleerne skal der fx uldbukser udover før de holder tæt.

Lækker, blød og velsiddende ble fra Anavy

Til begge typer af bleer medfølger der både et langt og et kort indlæg som kan knappes ind i bleen. Disse  to bleer er begge onesize men anavy har også newbornbleer (de er så små og søde) og en XL ble der er god som natble eller til en stortisser.

Bleerne fra anavy sidder rigtigt godt på Liv. Især den formsyede. Den er så blød og smyger sig om hende uden at klemme eller lave mærker. De suger godt og så er der så mange forskellige flotte bleer. Lige nu har vi nogle natbleer men når hun vokser ud af dem tror jeg vi satser på anavy som natble.

Vi har købt vores Anavy bleer hos Shinzo.

 

Hybridbleer

Hybridbleer ligner formsyede bleer men har et skjult vandafvisende lag således at de kan holde tæt i en kortere periode.

Smuk ble fra 4 U by Natasja

Denne ble er fra 4 U by Natasja. Hun er blevet vældig populær og har lange ventelister. Hendes bleer er også meget lækre. Godt håndværk og vældig smukke. Vi har købt vores 4 U by Natasja bleer brugt og der fulgte et langt slangeindlæg og et mindre tykt indlæg med. Selvom de er rimelig slidte fungerer de dog stadig upåklageligt.

Stofble fra TumleThor

TumleThor er et andet populært mærke. Denne ble har jeg også købt brugt men den holder stadig rigtig fint tæt på trods af at det faktisk “kun” er en hybridble. Til denne hører også et kort tykt indlæg og et lang indlæg der kan knappes ind i bleen.

 

Velkro eller knapper

Grovia er en ai2 (all in 2) ble. Altså en vandtæt skal og et indlæg der kan skiftes ud.

Stofble fra Grovia

Det smarte ved den model vi har er at den enten kan lukkes med knapper eller med velkro. Som den ser ud på billedet lukkes den med knapperne. Men der medfølger velkro som man kan knappe fast i knapperne og i stedet lukke bleen med velkro.

Det er sådan lidt en smagssag om man foretrækker velkro eller knapper. Vi har lidt af hvert. Velkro er hurtigere og nemmere. Jeg synes også det er mere fleksibelt og kan bedre tilpasses børns forskellige kropsbygninger. Det kan dog godt være lidt irriterende med velkro når man skal vaske. Selvom jeg forsøger at lukke alt velkro godt til inden stofbleerne kommer i vaskemaskinen sidder de ofte sammen når de kommer ud. Velkroen skal også rengøres af og til da der kommer fnuller i. De problemer har man ikke med knapper. Ligeledes er knapperne også sværere for børnene (og de voksne) at åbne. Lige nu er det ikke noget problem men jeg har hørt at det godt kan give nogle problemer når de store blebørn går og åbner deres bleer op…

 

All in one

All in one / aio bleer er som navnet også røber bleer der er i et stykke. Dvs ingen indlæg der skal knappes eller lægges ind i bleen. Ingen uldbukser eller pul-cover. Den er vandtæt i sig selv.

Vi har flere forskellige men jeg vil fremhæve to som vi er rigtig glade for.

En totsbots easyfit:

Stofble fra Totsbots
Indlægget i et totsbots easyfit foldes ind i bleen

Og en Bambino Mio

Stofble fra Bambino Mio
Indlægget foldes nemt ind i bleen med hjælp fra den lille lomme øverst på indlægget.

De er supernemme at bruge og de fylder ikke så meget. Hverken på hylden eller på barnet. Aio er den type af stofbleer der ligner en “almindelig” papirsble mest. I hver fald når de er pakket (gjort klar til brug). Vi har ikke haft nogle problemer med lækager hverken af den ene eller den anden art.

 

De hjemmesyede

Nåh ja så er der dem jeg selv har syet:

Hjemmesyede

De må vel høre under betegnelsen ai2. En vandtæt skal med et sugende indlæg. Jeg er rimelig godt tilfreds med resultatet. Læs mere her.

 

Konklusionen

Valg af bleer er helt klart en smagssag. Der findes så mange forskellige typer og mærker. Og selvom man kan lære af andres erfaringer så er den ble der er god til det ene barn måske ikke god til et andet barn. Den type ble der giver rigtig god mening for en familie fungerer måske slet ikke hos en anden familie. Der er så mange forskellige ting at tage med i sine overvejelser:

 • Knapper eller velkro
 • Formsyede, hybrid, ai2 eller aio
 • Pul eller uld
 • Tykke lår eller tynde lår
 • Stortisser
 • Sover på ryggen, maven eller siden (altså hvor er det vigtigst at den slutter godt til)
 • Tyk eller tynd om maven

Vi har prøvet os meget frem og det kan man også se på vores udvalg af bleer. Vi har rigtig mange forskellige bleer. Nogle har vi købt brugt, andre fra nye. Og vi har også fået en del hjælp af mormor der udover at strikke blebukser også er god til at svinge dankortet når der er stofbleer på udsalg i diverse webshops.

Johannes sværger til de formsyede bleer fra Little Lamb. Dem stoler han på. Dem er jeg nu også glad for. Men når vi skal ud bruger jeg ofte aio eller ai2. Det gør jeg fordi de ikke fylder så meget at have med i tasken men også fordi de ser lidt mere normale ud for folk der ikke bruger stofbleer. Både når de er i brug og når de ikke er. Og så er de ofte super flotte. Det er tilsyneladende ikke alle der deler min begejstring for at uldblebukserne er selvrensende pga lanolinen og bare skal hænges op og luftes lidt mellem brug.

Til nat er der dog intet der slår en formsyet ble med uld over. Den skal stoppes godt med ekstra indlæg for at holde til en hel nat. Liv får en kæmpe rumpe men hun brokker sig ikke og kan stadig bevæge sig rundt. Til gengæld har vi ingen lækager.

 

Prøv det!

Flere webbutikker udlejer prøvepakker med forskellige slags bleer så man kan finde den der passer bedst til barnet og ens eget temperament.

Er du i tvivl om stofbleer er noget for dig så prøv det. For dit barn, miljøet og din pengepung!

 

9 kommentarer til “Stofbleer: Hvorfor og hvilke?”

 1. Pingback: RetroPi stofbleer. Vi har testet de lækre stofbleer fra RetroPi

  1. Tak 🙂 Og undskyld for det sene svar. Jeg spørger lige min mor hvilken opskrift hun har brugt.

 2. Pingback: Nytår. Et tilbageblik på året der gik og velkommen 2018

 3. Pingback: Mandag - Mit Liv Med Liv mandag dagbog i en uge 1 ud af 7

 4. Pingback: Juleaftensdag - Mit Liv Med Liv

 5. Pingback: Test af filterkande fra bwt - Mit Liv Med Liv

 6. Pingback: Blefri inden vuggestuestart? Sid

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen